Het verbouwen van biologisch voedsel is gericht op een betere gezondheid voor mens, dier en natuur. We zien het daarom steeds meer terugkomen in de schappen en ook de vraag is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Mensen eten het, omdat ‘het beter is’. Maar, waarom dan precies? Dat weet menig mens helaas nog niet uit te leggen. Voor meer bewustwording hebben wij de voordelen van biologisch eten op een rijtje gezet. Hopelijk ga jij dan ook overstag en zien we jou binnenkort bij een biologische slager nabij Kampen!
1. Biologisch eten is (vaak) gezonder
De reden dat biologisch eten vaak gezonder is, heeft meerdere oorzaken. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden bij de verwerking. Daarnaast worden er minder broeikasgassen uitgestoten en wordt afval grotendeels weer opnieuw gebruikt. Bijvoorbeeld als mest. Dat betekent gezonder voor het lichaam én het milieu!
Om je even een beeld te geven, geven we je graag een voorbeeld. Biologische melk bevat bijvoorbeeld veel meer omega-3 en omega-6. Ook ligt de hoeveelheid ijzer en vitamines hoger. De manier waarop biologisch voedsel geproduceerd wordt, levert dus meer gezonde voedingsstoffen op. Groenten en fruit bevatten daarnaast meer antioxidanten.
2. Geen sprake van genetische manipulatie en kleur-, geur- en smaakstoffen
Bij de verwerking van biologische voedsel is er geen sprake van genetische manipulatie. De meeste ‘normale’ gewassen hebben pesticiden nodig om te kunnen groeien tegenwoordig. Krijgen ze deze niet? Dan gaan ze dood door insecten, schimmels of andere boosdoeners. Deze pesticiden zijn alleen ook giftig voor de mens. En dat kan niet gezond zijn. Biologisch eten wordt daarom zo geteeld dat deze pesticiden niet nodig zijn. Bovendien worden er geen geen kleur-, geur- en smaakstoffen gebruikt. Is een toevoeging als deze toch onmisbaar? Dan zijn enkel natuurlijke toevoegingen toegestaan.
3. Beter leven voor dieren
Biologische dieren krijgen een beter leven. Zo krijgen ze bijvoorbeeld veel meer tijd om te groeien en is hun leefruimte een stuk groter. Zo kunnen de beestjes in alle ruimte lekker grazen. Daarnaast krijgen ze geen standaard hormonen en antibiotica toegediend. Wat resulteert in beter vlees.
4. Een betere prijs voor boeren
Niet alleen vanwege de bovengenoemde redenen zijn biologische producten eerlijk en beter. Biologische producten worden vaak door kleinere ondernemingen geteeld. De prijs mag soms dan wellicht wat hoger liggen, maar de biologische boeren besteden wel meer aandacht aan hun producten. Door kleine biologische ondernemingen een goede prijs te betalen kunnen zij beter concurreren met de grote, niet biologische, bedrijven. Zo kunnen we samen richting een betere voedselindustrie
Wil jij vanaf nu ook je voedsel graag biologisch inkopen? Neem dan eens een kijkje bij Haverkort voor overheerlijke producten!